Чи оподатковується компенсація найманому працівнику-водію

водійЧи є об’єктом оподаткування ПДФО компенсація найманому працівнику витрат за використання під час виконання службових обов’язків власного автомобіля, який не знаходиться в оренді у юридичної особи?

Консультацію для читачів видання sknews.net надає Алла Супрун, начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб ДПІ у м. Чернігові Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області. 

Компенсація, яка виплачується юридичною особою найманому працівнику за використання ним під час здійснення службових обов’язків власного автомобіля, який не перебуває в оренді у юридичної особи, може здійснюватися за рішенням керівника підприємства та буде вважатися додатковим благом найманого працівника.

Отже сума такої компенсації  оподатковується податком на доходи фізичних осіб на підставі підпунктів «а» та «г» п.п.164.2.17 п.164.2 ст.164  Кодексу та відображається у податковому розрахунку за ф. N 1ДФ з ознакою доходу «126».

Відповідно до п.п.168.1.1 п.168.1 ст.168 Кодексу юридична особа як податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язана утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст.167 Кодексу.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?